Breaking News

Ποιά είναι τα καλύτερα πρόβατα γαλακτοπαραγωγής


Πρόβατο Ανατολικής Φρισλανδίας (East Friesian) ή κοινώς Γερμανικό πρόβατο


Είναι κατ ‘εξοχήν γαλακτοπαραγωγική φυλή προβάτων. Κατάγεται από την ομώνυμη περιοχή της Γερμανίας όπου εκτρέφεται ως οικόσιτη. Είναι ζώο μεγαλόσωμο (ύψος ακρωμίου προβατίνων 75-80 εκ. και ΖΒ 80-90 κιλά) με χρωματισμό τελείως λευκό, μαλλί πυκνό (ομοιόμαλλο – λεπτόουρο) και χαρακτηριστική γυμνή ουρά (ουρά ποντικιού).

Η φυλή Φρισλανδίας (Γερμανικά πρόβατα) εμφανίζει τη μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγική ικανότητα σε σύγκριση με όλες τις γαλακτοπαραγωγικές φυλές προβάτων. Η μέση απόδοση ανά γαλακτική περίοδο κυμαίνεται μεταξύ 500-600 κιλών γάλατος, ενώ υπάρχουν άτομα που παράγουν και 1.000-1.200 κιλά γάλα.
Το παραγόμενο όμως γάλα είναι το πλέον άπαχο γάλα προβάτου με μέση λιποπεριεκτικότητα 6-6,5% σε αντίθεση με το γάλα άλλων φυλών που παρουσιάζει λιποπεριεκτικότητα κατά μέσο όρο μεγαλύτερη του 7%.

Η πολυδυμία είναι επίσης υψηλή με συντελεστή γύρω στο 2. Υπολογίζεται ότι το 55% των Γερμανικών αρνιών είναι δίδυμοι, 25 % τρίδυμοι και 4% τετράδυμοι. Τα σφάγια των αμνών όμως δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις προβατα φρισλανδιαςτου καταναλωτή (πολύ λίπος) και δεν κατατάσσονται στην πρώτη ποιότητα γεγονός που αποτελεί μειονέκτημα για την φυλή.

Η εισαγωγή της Φρισλανδίκής φυλής στην χώρα μας δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και αυτό γιατί παρουσιάζει σημαντικές δυσχέρειες εγκλιματισμού και μεγάλη ευαισθησία στις αρρώστιες και ιδιαίτερα στα πνευμονικά νοσήματα. Τα προϊόντα διασταύρωσης αυτής με τις εντόπιες φυλές ( F1 γενεά) παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή από τα καθαρόαιμα ενώ παράλληλα έχουν υψηλότερες αποδόσεις (γαλακτοπαραγωγή, πολυδυμία) σε σύγκριση με τις εντόπιες φυλές. Η παραπέρα όμως διασταύρωση με τη Φρισλανδική φυλή (Friesian) μειώνει γενικά τις αποδόσεις.

Πρόβατο Awassi (Αβάσι)


Το Awassi εξελίχθηκε ως μια νομαδική φυλή προβάτων μέσα στους αιώνες, με φυσική και επιλεκτική αναπαραγωγή για να γίνει η φυλή με την υψηλότερη παραγωγή γάλακτος στη Μέση Ανατολή. Η φυλή είναι τύπου Near Eastern Fat - tailed. Η μέση προβατίνα δίνει πάνω από 300 λίτρα γάλα( 650 pounds) ανά γαλουχία 210 ημερών και δεν είναι ασυνήθιστο για θηλυκά να έχουν σε 210 μέρες γαλουχίας πάνω από 750 λίτρα (1625 pounds).

Η φυλή είναι ήρεμη με τους ανθρώπους, εύκολα συνεργάζεται μαζί τους και αρμέγεται εύκολα. Όταν αρμέγεται με μηχάνημα, μπορεί να αρμεχτεί μέσα σε 4 - 6 λεπτά. Η φυλή έχει επίσης το πλεονέκτημα της φυσικής ανθεκτικότητας και της βοσκής. Η φυλή είναι κατάλληλη για εκτατικό σύστημα εκτροφής (βόσκηση).

Το Awassi έχει καφέ πρόσωπο και πόδια με τρίχωμα που ποικίλλει σε χρώμα από καφέ ως άσπρο. Μερικά μπορούν να βρεθούν με μαύρα, άσπρα, γκρί κεφάλια με σημάδια.. Τα αρσενικά έχουν κέρατα και τα θηλυκά συνήθως δεν έχουν.

Πρόβατα ASSAF (Ασσάφ)


Το πρόβατο Assaf είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης του Ισραηλιτικού γαλακτοπαραγωγικού προβάτου Awassi και του East Friesland. Την δεκαετία του του 1970 εισήχθησαν στην Ισπανία και μετά από γενετικές βελτιώσεις και διασταυρώσεις με τοπικές φυλές προβάτων, σταθεροποιήθηκε η φυλή ASSAF Ισπανίας.

Σήμερα το ASSAF θεωρείται ως το πιο γαλακτοπαραγωγικό πρόβατο της Ευρώπης και σήμερα στην Ισπανία αριθμούνται 100δες χιλιάδες πρόβατα ASSAF σε εκατοντάδες κτηνοτροφικές μονάδες.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του προβάτου ASSAF:


  • Είναι μεγαλόσωμα ζώα με φαρδύ και μακρύ κορμό και λεπτά άκρα. Η ουρά είναι κοντή και πλατιά. Το κεφάλι τους είναι μακρύ με πλατιά και μακριά προς τα κάτω αυτιά, με την τάση να κυρτώνουν προς τα έξω στο τελειώμά τους. Συνήθως δεν διαθέτουν κέρατα (κάποια όμως μπορεί και να φέρουν). Το τρίχωμά τους είναι κατά κύριο λόγο λευκό ενώ το κεφάλι και τα άκρα δε φέρουν τρίχωμα.
  • Οι μαστοί είναι μεγάλοι και συμμετρικοί, με σχετικά μεγάλες θηλές οι οποίες έχουν συνήθως φορά προς την εξωτερική πλευρά του σώματος του ζώου.
  • Βάρος κριαριών: 80-100 κιλά
  • Βάρος προβατίνων: 60-70 κιλά
  • Δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες
  • Είναι ευπροσάρμοστα τόσο σε περιοχές με χαμηλές όσο και σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες.


Αποδόσεις:


  • Δείκτης πολυδυμίας : 1,5%
  • Κατά μέσο όρο 500 λίτρα γάλακτος (σε τυπική γαλακτική περίοδο 210 ημερών)
  • Μέσος όρος λιποπεριεκτικότητας 6,8%
  • Μέσος όρος πρωτεΐνης 5,4%



Πρόβατο Lacaune (Λακόν)


Το Λακόν είναι μια από τις πιο υψηλής γαλακτοπαραγωγής φυλή προβάτων στον κόσμο. Δημιουργήθηκε στη Γαλλία το 19ο αιώνα με διασταυρώσεις διάφορων τοπικών πληθυσμών προβάτων. Η Φυλή έχει τεράστια επιτυχία, εγκλιματίζονται σε όλες σχεδόν τις καιρικές συνθήκες. χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση σε γάλα - 270-280 λίτρα. Η γονιμότητα των προβάτων κυμαίνεται μεταξύ 150-160 αρνιά από 100 προβατίνες. Εκτός από υψηλή απόδοση σε γάλα το λακόν μπαίνει πολύ νωρίς στην αναπαραγωγική ωριμότητα του. Επίσης τα πρόβατα λακόν διακρίνονται για το πολλή καλής ποιότητας σφάγιο, καθώς και για την μεγάλη και γρήγορη αύξηση του σωματικού βάρους των αμνών.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment