Breaking News

Ποια ράτσα κότας είναι από τις καλύτερες διπλού σκοπού, για αυγά και κρέας


Οι κότες Όρπινγκτον (orpington) αποτελούν μια αυγοπαραγωγική - κρεατοπαραγωγική ράτσα διπλού σκοπού. Πρόκειται για μια μεγαλόσωμη ράτσα με καταγωγή από την Αγγλία, η οποία γεννάει αρκετά αυγά ακόμα και το χειμώνα, εποχή που άλλες ράτσες σταματούν. Γίνεται μεγάλη σε μέγεθος 4 κιλά ιδανική για φαγητό και πιάνει πολύ κρέας.

Η συγκεκριμένη ράτσα, εκτός από την παραγωγικότητά της, φημίζεται και για τα εντυπωσιακά της χρώματα. Είναι πολύ φιλική και όταν κλωσσάει γίνεται ιδιαίτερα προστατευτική. Πριν αρκετά χρόνια κέρδισε τις εντυπώσεις και κυκλοφόρησε ανά τον κόσμο πολύ γρήγορα, επειδή ήταν κότες που γεννούσαν πολλά αυγά, έπιαναν κρέας και ήταν φιλικές και πολύ όμορφες.

Σύμφωνα με εμπειρικά δεδομένα, οι κότες Όρπινγκτον γεννούν περίπου 180 αυγά τον χρόνο (μερικοί εκτροφείς υποστηρίζουν ότι σε κατάλληλες συνθήκες και με ιδανική διατροφή μπορούν να γεννήσουν και περισσότερα), ενώ πιάνουν 4 κιλά κρέας οι θηλυκές και μέχρι 5 οι αρσενικές.

Γίνονται κλώσσες και λόγω του μεγέθους τους μπορούν να εκκολάψουν πολλά αυγά.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Άγγλοι αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την ομορφιά αυτών των πτηνών, και με επιλεκτική αναπαραγωγή απομόνωσαν και έφτιαξαν διαφορετικές αποχρώσεις στη ράτσα όπως μαύρο, γκρί, άνοιχτό καφέ κλπ. Οι κότες με χρώμα άνοιχτο καφέ ονομάζονται buff και σύμφωνα με πολλούς εκτροφείς γεννούν πάρα πολλά αυγά, γι' αυτό το λόγο και τις προτιμούν σε σχέση με τις άλλες αποχρώσεις.


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment