Breaking News

Εμβολιακό πρόγραμμα για πρόβατα και κατσίκες


Τα ζώα όπως και ο άνθρωπος συχνά προσβάλλονται απο ιούς, γι’ αυτό παίζει σημαντικό ρόλο ο τρόπος διαβίωσης τους μέσα στη στάνη η οποία πρέπει να είναι πάντα καθαρή, ζεστή το χειμώνα και να αερίζεται πολύ καλά τους ζεστούς μήνες αν τα ζώα μας δεν κοιμούνται σε εξωτερικό χώρο.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι το εμβολιακό πρόγραμμα των ζώων που θα τα προφυλάξει από αρρώστιες και κατ’ επέκταση θανάτους.

Οι τρεις βασικές ασθένειες που πρέπει να καταπολεμηθούν με εμβόλια είναι κατά των κλωστριδίων, της παστεριδίασης και της χλαμυδοφίλωσης. Συνήθως υπάρχει ένα εμβόλιο για όλα και για πολλά άλλα παραπλήσια με αυτά.

Ο εμβολιασμός των ζώων ξεκινάει ένα μήνα πριν τις οχειές δηλαδή πριν βάλουμε τα ζώα με τα αρσενικά για την εγκυμοσύνη τους. Δηλαδή τα πρόβατα γύρω στο ΜΑΙΟ και τις κατσίκες τον ΙΟΥΛΙΟ.

Τα ζώα που είναι ενήλικα και έχουν ξαναεμβολιαστεί κάνουμε ένεση ή στον τράχηλο δηλαδή στη βάση του λαιμού σχεδόν με 2 ml εμβολίου συνήθως αλλά για όλα αυτά καλό είναι την πρώτη φορά να καλέσετε έναν κτηνίατρο για να δείτε τον τρόπο εμβολιασμού και που ακριβώς γίνεται το εμβόλιο, όπως και πιο είναι το εμβόλιο που χρησιμοποιείται.

Τα νεαρά ζώα που εντάχθηκαν στο κοπάδι πρόσφατα τα εμβολιάζουμε με τον ίδιο τρόπο μόνο που μετά από ένα μήνα πρέπει να επαναλάβουμε το εμβόλιο.

Τα εμβόλια ξεκινάν απο την ηλικία των 3 μηνών και μετά. Εμβολιάζουμε θηλυκά και αρσενικά πάντα.

Στις εγκθες κάνουμε ένα μήνα πριν τον τοκετό για να προστατέψουμε τόσο τη μητέρα όσο και τα μικρά της, αλλά ποτέ αργότερα από ένα μήνα πριν τον τοκετό.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment